Core Stability

Je wilt sterker worden maar hoe? Kracht begint bij een stabiele romp. De stabiliteit van de romp of core stability wordt grofweg bepaald door twee zaken.

Allereerst zijn er de botten en hoe zij bij elkaar gehouden worden in de gewrichten. Hoe stugger deze banden zijn hoe steviger de romp is. De stugheid van de banden verschilt van mens tot mens. Zo zijn de banden van bijvoorbeeld dames vaak minder stug dan die bij heren. Dit betekent dus een mogelijk mindere rompstabiliteit.

Anderzijds wordt de stabiliteit ook bepaalt door de goede afstemming en conditie van de spieren van de romp. De spieren zitten ook vastaan de botten en kunnen zo dus ook hun invloed hebben. Ben je dus losser in je banden (en ja mannen dit kan bij jullie ook zo zijn) en is de conditie van de spieren niet optimaal, dan heb je meer kans op problemen met je rompstabiliteit.

Mogelijke problemen die optreden zijn: pijn in lage rug of middenrug of pijn in de armen of benen. Dit laatste gebeurt doordat de spieren en gewrichten in armen en benen zwaarder belast en uiteindelijk overbelast worden.

Een goede oefening om de rompspieren te trainen is planken. Op de foto’s staan twee uitvoeringen. De bovenste is de lichtere variant, de

onderste de zwaardere. Let bij deze oefening op het volgende

– zorg dat de romp in een lijn is, bij zwakte gaan vaak de billen naar het plafond

– het doel is 10×10 sec. Lukt dit niet zonder trillen of pijn, doe dit dan bv. 5×5 sec en bouw op.

– hang niet in je schouderbladen, druk deze uit.

– vermoeidheid wordt vaak gevoeld in de buik: dit is goed!

– doe de zwaardere variant alleen als dit lukt zonder al teveel trillen en zonder pijn!

 

Succes!

core stability
Planken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *